KUCHNIA Z PIĘCIU STRON SWIATA napisz do mnie maila :)
STRONA GŁÓWNA SNIADANIA DESERY PRZEKASKI

Każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego, dlatego stworzyłam kategorię "desery", gdzie znajduja się szybkie przepisy na słodka przekaskę.


PIECZONE JABŁKA
czas przygotowania: 30-40 min

Składniki:
1) 4 duże jabłka
2) 4 łyżki miodu
3) 4 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i osusz jabłka, a następnie ułóż je na blasz tak, by się nie stykały. Piecz przez 20-25 min. Wyjmij owoce z piekarnika i daj im "odpocząć" przez ok. 5 min. Polej każde jabłko łyżką miodu i szczyptą cynamonu.
Ciekawostka.
Miod to jeden z niewielu produktów, który się nie psuje. W 2012r. w Gruzji znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat, który wciaż nadawał się do jedzenia.


pieczone jabłka



BUDYŃ CZEKOLADOWY
czas przygotowania: 20-30 min

Składniki:
1) 2 szklanki mleka
2) tabliczka gorzkiej czekolady
3) łyżka cukru trzcinowego
4) łyżka maki ziemniaczanej
5) pół szklanki wody
Przygotowanie:
Do małego garnka wlej mleko, dodaj cukier i połamana na kawałki czekoladę. Gotuj mieszajac na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Tymczasem do kubka wsyp make ziemniaczana, dodaj pół szklanki wody. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej "zaprawę" do gotującego się mleka czekoladowego. Gotuj jeszcze przez minutę, cały czas mieszajac. Pozostaw budyń, aby trochę ostygł i smacznego!


budyn






zródła:
ksiażka "Piramida w kuchni, czyli zdrowo gotujemy" Joanna Gorzelińska
zielona esencja
little pleasures